A 100 éves gyulai labdarúgás története

 

Gyulán nagy hagyománya van az amatőr labdarúgásnak. A szövetségen kívüli labdarúgás után 1946-ban olvashattunk a mezítlábas bajnokság szervezéséről, ahol 20 éves kor alatti fiatalokat keresett a GYAC és a GYTE csapata. Sajnos a szervezés eredményéről a napi sajtóban nem történt említés.

A gyulai nagypályás labdarúgó bajnokság első évadja a rendelkezésre álló adatok alapján 1948 őszén indult, mint szakszervezeti üzemi bajnokság, azóta is folyamatosan működik. A pártpolitikai érdekekből feloszlatott egyesületek játék nélkül maradt játékosainak lehetőségre volt szükségük, ezért a szakszervezeti bizottságok és a Járási Sporthivatal igyekeztek megteremteni a kimaradtak játék lehetőségét és ennek hatására kezdett kibontakozni a szervezett városi labdarúgó bajnokság. Az 1950-es évekből a rendelkezésre álló adatok hiányosak, de a rendszer működött, mert a különböző testületi beszámolókban olvashatunk az elért eredményekről.

Az országban egyedül Gyulán létezik szervezett amatőr nagypályás labdarúgó bajnokság, jelenleg 12 csapat részvételével, őszi-tavaszi kétfordulós rendszerben az MLSZ szabályai szerint. A bajnokságot a Városi Labdarúgó Szövetség koordinálja. A mérkőzések lebonyolítása a játékvezetői testület hathatós segítségével történik.

Gyulán a labdarúgás 100 éve működik szervezetten. Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes közel három éves munkával dolgozta fel a gyulai labdarúgás történetét. A szerzők elmondása szerint a labdarúgás történetének megírásában nagy segítséget nyújtott Gyula város lakossága. A labdarúgást szeretők szívvel, lélekkel segítették adatgyűjtő munkájukat.  Több mint 150-en adtak képeket, dokumentumokat.

A gyulai labdarúgás története két kötetben került feldolgozásra. Nem szépirodalmi könyv, hanem lexikális adatbázis létrehozása volt a cél, hogy a száz év labdarúgói, edzői, játékvezetői és a csapatok vezetői fennmaradjanak a jövő nemzedéke számára. A gyulai labdarúgás az 1913-ban megalakult a Gyulai Atlétikai Clubbal kezdődött, amelynek labdarúgó szakosztálya is volt.

 

Készítette és a fotókat biztosította: Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA

*