Hungarikumunk, a Gyulai kolbász

 

A gyulai húsipar és a Gyulai Kolbász története lassan másfél évszázados múltra tekint vissza. A török uralom után Gyula városa Harruckern bárónak köszönhetően ismét vásárjogot szerzett. A tizennyolcadik, tizenkilencedik századra a gyulai vásár közép-európai hírnévre tett szert. A vásárok mellett a feldolgozóipar is jelentősen fejlődött ebben az időszakban. A Gyulai kolbász kezdetektől fogva hentes-, illetve gyári termékként jelent meg. Az 1900-as évek elején ifj. Balogh József házi gazdaságából kikerült készítményeit már Európa-szerte ismerik, a Gyulai hentesáruk kaphatóak Párizstól – Rómáig. 1910-ben hivatalosan is kitüntetett termékké vált, a Brüsszeli Világkiállításon aranyérmet nyert. Számos hentesmester, köztük Szabó József, Balogh József leszármazottja, Puczkó, illetve a Nagy család, Badura József, Gyepes János gyártotta Gyulán a kolbászt és vitte hírét a gyulai ínyességnek. (II. Melléklet – korabeli fotók) Balog József műhelyében dolgozott Stéberl András is, aki nagyüzemi tapasztalatokkal a tarsolyában költözött Gyulára és ismerte fel a térségben és a hentesmesterségben rejlő erőt. Jó tanácsadói és bátor üzletpolitikája meghozta a következő elismerést.

 

A Brüsszeli Világkiállításon (1935) Aranydiplomát kapott a „kis páros Gyulai kolbász” készítményéért és megteremtette a Gyulai kolbász és egyéb szárazkolbászok „ipari” üzemszerű gyártását. A Gyulai kolbász gyártása ma is eredeti helyszínén történik, hagyományos technológiák alkalmazásával, igazi bükkfával, igazi füstön füstölik, igazi érlelőben szárítják azt. A hagyománytisztelet és a tradíciók megőrzése több díjjal jutalmazta a Gyulait, 2010. újabb fordulópontot jelentett, az Európai Bizottság Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) védjegyhasználatát engedélyezte a gyulai kolbász számára (VI. melléklet – EU rendelet). Ennek eredményekét a Hungarikum Bizottság a „magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény erejénél fogva a Magyar Értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek” között szerepel a gyulai kolbász.

 

A Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (a továbbiakban: Gyulai kolbász)a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely igen alapos íneltávolítást tesz lehetővé a sertés szinte összes húsrészét érintő húsfeldolgozás során.

 

A Gyulai kolbász legalább 15% (m/m) kötőszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékből álló, sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltött; sóval, csemege és csípős paprikaőrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósított húskészítmény. Átmérője 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt. Burkolata tiszta, sérüléstől mentes, nem penészes, kissé göbös, dudoros felületű, színe vörösesbarna, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető. A metszéslapon húspépbe ágyazott, 4-6 mm nagyságú hús és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú; harmonikus ízét, aromáját a felhasznált fűszerek harmóniája adja. Földrajzi terület: A Gyulai kolbász előállítása Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül történik.

 

A Gyulai belföldi forgalmazása országos lefedettségű. Minden magyar és külföldi láncban,

független kereskedők boltjaiban megtalálható a termék. A fogyasztók és vásárlók fejében a Gyulai egyet jelent a rövid páros kolbásszal, mely százéves történetére vezethető vissza. Stéberl András zseniális eszközökkel megszerettette a Gyulait a fővárosban. Kóstolókat osztogatott az iskolásoknak, saját embereivel kerestette a Gyulait a hentesüzletekben, majd kereskedőit küldte oda, hogy ajánlják a kolbászt. Az akció sikeres volt, a Gyulai híres és keresett termékké vált. Nemcsak belföldön, de export piacokon is keresett termék lett a Gyulai. Jelenlegi fő szállítási területek: Anglia, Csehország, Szlovákia, Svédország, Németország.

 

Készítette: Gyulahús Kft.

Fotók: Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA

*