Dobos István Modellező Klub

Dobos István Modellező Klub

Levélcím: Mult József 5700. Gyula. K Sriffert u.10.

E-mail. multjozsef@t-online.hu

 

Gyula városában hosszú szünet után 1961 óta van ismételten versenymodellező sporttevékenység.

A Dobos István Modellező Klub több mint ötven éve folytatja sport tevékenységét az alapszabálynak megfelelően. Neveljük a fiatalokat, modell építési műhelyt és sportolási lehetőséget biztosítjuk versenyzőink részére, versenyeken minősítési szinteket teljesítünk, lehetőség szerint népszerűsítjük a modellezést, sportlétesítményt működtetünk. Felkészítjük tagjainkat az egészséges életmódra, a környezetkímélő magatartásra. Nemzetközi kapcsolatokat tartunk fenn. Tagjaink között Világ és Európa, valamint Országos Bajnokok vannak.

 1. évben önálló sport klubbá alakultunk.

Alapvető célunk – amit az alapszabályunk is rögzít – a modellező sport gyakorlása, széleskörű népszerűsítése, a rendszeres sporttevékenység biztosítása, hazai és nemzetközi versenyek szervezése, versenyeken való részvétel, kapcsolattartás a sportág hazai és külföldi képviselőivel, versenyzőivel.

A Dobos István Modellező Klub Székhelye 1965 évtől: 5700 Gyula Béke sgt. 67

Sportegyesületünk, tagja a Magyar Modellező Szövetségnek.

Ezen keresztül nemzetközi kapcsolata: a FAI-CIAM (Nemzetközi Repülőszövetség – Repülőmodellező Bizottság).

Határon túli kapcsolataink vannak.

Tevékenységünk során számos hazai és nemzetközi sikereket értünk el.

Eredmények alapján versenyzőnk sok alkalommal a nemzeti válogatott keret tagjait adták és adják jelenleg is szabadon repülő (F1A) és Körrepülő 8F2A) kategóriákban.

A körrepülő kategória a felkészülésre és versenyrendezésre 1965 óta van lehetőségünk, ahol hazai és nemzetközi versenyeket rendeztünk, 2015 évben Európa Bajnokságot.

Tagjaink jelentős része fiatalokból, tanulókból áll, de megtalálható az idősebb korosztály is. Az ő tapasztalatuk meghatározó a fiatalok számára, ők tanítják a fiatalokat a modell építésére, a szakmai anyagok, ismeretek elsajátítására, edzőként segítenek a modellek beállítására, és készítik fel a versenyekre.

Világ és Európa bajnokaink és dobogósaink:

Szabadon repülő kategória (F1A):

 • Nótáros Attila             (Ifi VB csapat I hely, EB csapat I hely, VB csapat I. hely)
 • Székelyhídi Attila       (VB csapat. I. hely)
 • Nagy Csaba               (ifi VB egyéni győztes (2002)
 • Apáti László               (ifi VB csapat I. hely)
 • Mihály Balázs EB csapat I hely

 

Körrepülő sebességi kategória (F2A):

 • Szegedi Sándor (2 szeres egyéni és 2 szeres csapat VB, 1982, 1984, csapat II. hely 1986, 1988 , EB csapat I. 1981))
 • Molnár József (1981 EB csapat I hely, 1982 Csapat VB. I hely, egyéni III. hely   1983 EB csapat I hely. 1984 Csapat VB. I hely egyéni II. hely,  1986 VB csapat II. hely.))
 • Mult József (1981 EB csapat I hely, egyéni II. hely, 1982 Csapat VB I hely egyéni II hely, 1983 EB csapat I hely és egyéni I hely, 1984Csapat VB I. hely és egyéni III hely, 1985, EB csapat I.hely, 1986 VB csapat II. hely és egyéni III hely, 1988 csapat VB II hely   és többszörös Országos Bajnok.)
 • Nagy Lajos 1988, csapat VB II hely
 • Vincze Viktor           (ifi VB I. hely 1993)
 • Puskás Attila (ifi VB II. hely 1993)
 • Elekes Imre EB Csapat II hely 2011, EB egyéni 5. és csapat II. hely 2013, EB egyéni II. és csapat II. hely. 2015
 • Csoma György csapat EB II. hely 2015

 

Sok Országos Bajnok egyéni és csapat győzelem fűződik nevükhöz. Az előbbiek részletesebb megtekintése az alábbi honlapon található:

http://cavalloni.hu/regi_oldal/kepeskonyv/katf2atortenet.htm

 

Molnár József, Mult József, Szegedi Sándor világbajnok gyulai körrepülős sebességi csapat a modellezés újság címlapján 1982 áprilisában.

További eredmények olvashatók a modellezés történetéről a Dobos István modellező klub honlapján és  információk találhatóak 1921 évtől kezdve a Magyar és a gyulai modellezésről 1975 évtől.  http://cavalloni.hu/regi_oldal/kepeskonyv/mt91.htm

Mult József sk.  elnök