A Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar

A Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar jelenlegi formájában 2006-ban alakult, amikor Bogdán Gábor városunkba érkezett és átvette a zenekar vezetését. Az akkor még alig 20 fős létszámmal bíró együttes gyorsan bővülni kezdett az új vezető lelkesedésének köszönhetően. Jelenleg 40 főt számlál a zenekar, melyben 12 és 25 év közötti fiatalok zenélnek, általános iskolásoktól kezdve egészen az egyetemistákig, sőt, vannak olyan tagok is, akik már munka mellett vesznek részt a zenekar életében. Repertoárjukban a hagyományos fúvószenekari indulók mellett a magyar népzene gyöngyszemeit felvonultató feldolgozások, ismert komolyzenei átiratok, valamint könnyűzenei slágerek, filmzenék is szerepelnek, ezen kívül több eredeti fúvószenekarra írt koncertdarab is megtalálható. Az együttes kezdetektől fogva a gyulai rendezvények állandó fellépője, tavasztól őszig többször hallhatjuk őket esténként a Világóránál, illetve a város más pontjain a Korzó estek alkalmával. Részt vettek többször a Pálinkafesztiválon, városi majálisokon, kísérték menetzenével a Borlovagokat, továbbá számos más eseményen, távolabbi városokban, sőt országban szórakoztatták közönségüket zenéjükkel, mint a debreceni Virágkarnevál, az abonyi fúvószenekari találkozó, az erdélyi Korond, németországi testvérvárosunk, Ditzingen, vagy a montenegrói Bar városa.
A karnagy számára kiemelten fontos az intonációra, tiszta hangzásra való felkészítés, amire a nyári táborok adják a legjobb lehetőséget. Ilyenkor a zenekar több napon át intenzívebb próbákon vesz részt, délelőttönként külön szólampróbákkal, délután pedig összpróbával. Táboroztak már többek között Szeghalmon, Fadd-Domboriban, a Balaton mellett Pálkövén, Balatonakaliban, valamint Békésszentandráson. A sok gyakorlás meghozta gyümölcsét, a zenekar a következő években számos díjat és különdíjat zsebelhetett be, melyek közül kiemelendő a 2009-ben Gyulán megrendezett Tűzoltó Csillagtúra, Tűzoltózenekari és Mazsorett Fesztiválon elnyert “Kiváló karnagyi tevékenység különdíja”, illetve a XXIII. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál zsűrije által megítélt Gyermekzenekari Nívódíj. Ez utóbbi díjat két évvel később a zenekar ismét magáénak tudhatta.
Nagy mérföldkőhöz érkezett a zenekar, amikor a 10 éves jubileumra készülve hanglemez kiadását tűzték ki célul. A felvételek megkezdése előtti intenzív felkészülést Kiszomborban tartották, ahol a makói fúvószenekar karmestere is részt vett a próbákon. A karnagy hasznos építő jellegű kritikák megfogalmazása mellett elismerte a zenekar játékát és kiemelten megdicsérte tiszta hangzását, egyúttal közös zenélésre invitálta őket a makói Hagymatikumba. Itt a helyi zenekar mellett a korondi fúvószenekar is koncertezett, akiktől meghívást kaptak egy erdélyi látogatásra.
A felvételek utómunkálatainak befejezése és a lemez kiadása után a gyulai Városháza dísztermében tartották meg ünnepélyes keretek között a zenekar megalakulásának 10 éves évfordulóját. A jubileumi koncert során a már kezdetektől a zenekarban játszó tagok külön kitűzőt is kaptak a jeles alkalomra.
A hazai és külföldi fellépések, találkozók és eredményes megmérettetések mellett a zenekar számára ugyanolyan fontosak és élvezetesek a már szinte rendszeressé vált otthoni szereplések. Már sokadik éve ébredhet zeneszóra a város lakossága május elsején, több nyári estén élvezhetik térzenéjüket a sétálóutcákon korzózó helyiek és nyaralók, valamint számos helyi rendezvényre kapnak felkérést, hogy színvonalas műsorukkal szórakoztassák a nagyérdeműt.
DÍJAK
2007.
ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – ZENIT felfedezettje különdíj
2008.
XXII. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – Egységes hangzás különdíj
2009.
Tűzoltó Csillagtúra, Tűzoltózenekari és Mazsorett Fesztivál – Gyula Különdíj
Tűzoltó Csillagtúra, Tűzoltózenekari és Mazsorett Fesztivál – Gyula Karnagyi különdíj
„Kiváló karnagyi tevékenység különdíja”
XXIII. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – A kiemelkedő tehetséggondozás különdíja
XXIII. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – Gyermekzenekari Nívódíj
2011.
XXV. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – Gyermekzenekari Nívódíj
XIII. Regionális Fúvószenekari Fesztivál- Abony – Különdíj
Debreceni Virágkarnevál – Különdíj
2013.
II. Főtér Fesztivál – Abony- Különdíj
2014.
Balkan Association of Folklore – Bar, Montenegro – Különdíj
XXVIII. ZENIT Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – Ifjúsági Zenekari Nívódíj
2016.
45. Barátosi Fúvószenekari Találkozó (Barátos – Románia) – Különdíj
2017.
Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál – Szatmárnémeti – Diploma
I. Aradi Fúvószenekari Fesztivál – Különdíj
2018.
II. Aradi Fúvószenekari fesztivál – Különdíj
XII. Korondi Fúvóstalálkozó – Korond, Románia – Különdíj
4. Montenegrói Folk Feszt – Különdíj
4. Montenegrói Folk Feszt – Karmesteri Különdíj