BODOKI MÉRNÖKDINASZTIA MUNKÁSSÁGA

36. IPARI ÉS MŰSZAKI MEGOLDÁSOK

BODOKI MÉRNÖKDINASZTIA MUNKÁSSÁGA

Befogadása: 2023. január 25.

Érték helye: Gyulai Települési Értéktár

Bodoki Henter Mihály, Bodoki Károly, Bodoky Lajos és Bodoki Kálmán mérnökök tevékenysége összeforrott a folyószabályozások történetével. Munkásságuk eredménye kiállta az idők és a vizek próbáját, a kitűzött célt hosszú távon megoldotta. Utódaik ma Magyarország szerte szétszóródva élnek.

Bodoki Henter Mihály Békés vármegye első önálló mérnöke volt, Sepsibodokról került Gyulára. Feladata a „vizek és utak regulázása” volt. Ő építette az egykori Fehér-Körös felett átívelő kőhidat, a szintén az értéktárban lévő Kapus hidat.

Bodoki Károly neve összeforrott a Körösök és a Berettyó-völgy szabályozásával. Munkássága idején ásták meg a Fehér-Körös Gyulát elkerülő szakaszát, amelynek munkálatait Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné is megtekintett 1857. május 25-én. A békésmegyei Takarékpénztári Egyeslet alapító tagja, majd vezérigazgatója.

Bodoky Lajos Károly nála 20 évvel fiatalabb öccse. Apjuk korai halála miatt Károly nevelte. Békés vármegye főmérnökévé választják. Nem sokkal később Budapestre került, ahol miniszteri tanácsos lett.

Bodoki Kálmán a mérnöki diploma megszerzése után visszatért Gyulára, ahol a Folyammérnöki Hivatalban dolgozott, valamint a Takarékpénztár igazgatója lett.

Bodoki Károly munkásságának 2014-ben felavatott szoborral adóznak tisztelettel. A Bodokiak munkássága olyan érték, amelyre építünk, az utókor nem felejt.