MÉZ GYULÁN

23. AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG
MÉZ GYULÁN
“ A gyulai értékek között is”
Kategóriája: agrár- és élelmiszergazdaság
Befogadása: 2021
Érték helye: Gyulai Települési Értéktár

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2014-ben így módosította a méz fogalmát: „Az Apismellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával
átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek”. Ugyanebben az évben választották meg az akácmézet hungarikumnak.

A magyar kultúra évezredes része a mézpergetés, -készítés, a mézes ételek újragondolása. A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál egy hosszú hétvégén át biztosít kóstolási, vásárlási lehetőséget a városba érkezőknek. Az eseményt a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület (vezetője: Hajdu Tibor) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közösen szervezi. 2020-ban már a XIII. háromnapos fesztivált bonyolították le. A különleges mézfajták, mézeskalácsok, cukrászati remekek bemutatása mellett a méhészeti kiállításon megcsodálható mézművek – ételek és még italok is – ízlelhetőek. Ilyenkor több mint 100 város méhészete vonul fel közel 300 mézmintával, amelyeket laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok együttes értékelése alapján rangsorolnak. Ez alapján hozzák meg a döntést arra vonatkozóan, hogy mely termelőnek osztják ki az Év Kiváló Magyar Méze díjat, amelyet minden alkalommal rendkívül különleges pergetések nyernek: pl. édeskömény, repce, mogyoró. A fesztivál szlogenje mérvadó: „Gyulán mézédes az élet”!