34. TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS
GYULAI PÁLINKAFESZTIVÁL
Kategóriája: turizmus és vendéglátás
Befogadása: 2021. december 9.
Érték helye: Gyulai Települési Értéktár
A pálinka hungarikum, törvény rendelkezik róla (2008. évi LXXIII. törvény). A gyümölcspálinkákat gazdag ízviláguknak és magas élvezeti értéküknek köszönhetően igazi kuriózumnak tartják. A pálinka az Európai Unió oltalma alatt áll. A Gyulai Pálinkafesztivál a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán. Azóta minden évben sokezer látogató érkezik a városba, hogy a legkülönfélébb, Közép-Európában egyedülálló módon versenyeztetett párlatokat egy egyedi, igényes, logózott, tulipános kehely formájú üvegpohárban megkóstolhassa. A
remek pálinka a kiváló borok mellett a magyar emberek nemzeti itala, a magyar gasztronómia elengedhetetlen tartozéka. E gasztrocsoda megalkotásában élen jár a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. amely Báró Harruckern 300 éves
pálinkahagyományának nemes folytatója. Számos gyümölcsfajtából készítenek díjnyertes (World Spirit Award, Destillata, Hundeszt 2011) pálinkákat. Néhány a legkülönlegesebbek közül: pl. besztercei szilva, birs, erdei som, erdei szeder,
faeper, kajszi, ringló szilva, sajmeggy, szomolyai fekete cseresznye, szőlő, vackor, vadbodza, vadcseresznye, de egyes déligyümölcsökből is: pl. banán, narancs, kivi.