MOGYORÓSSY JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR

14. KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG
MOGYORÓSSY JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR
Kategóriája: kulturális örökség
Befogadása: 2019. december 3.
Érték helye: Békés Megyei Értéktár

Gyula legcsendesebb helye a nívódíjas könyvtár. A névadó, Mogyoróssy János (1805-1893) eredetileg a Wenckheim-uradalom gazdatisztje, a grófi levéltár kezelője volt. A könyvtár létrejötte az ő könyvadományainak köszönhető.
A könyvgyűjteményt elsőként Implom József múzeológus kezelte. A közkönyvtár intézménye 1969-ben vette fel a Mogyoróssy nevet. Már 1970-ben elnyerte a Kiváló Könyvtár címet. Ma a könyvtár az egykori városháza épületében várja olvasóit. A kortárs szak- és szépirodalmat, lapokat, adattárakat és információkhoz való szabad – internet alapú – hozzáférést minden korosztálynak biztosítja életkoruknak megfelelően. Néhány gyűjteményterülete kiemelt értéket képvisel: a helytörténeti 1971 óta (pl. Erkelirodalom, Erkel-hanganyag), zenemű- és filmtár. Kuriózum a német nyelv elsajátítását
segítő Német Olvasóterem, amelynek létrehozása a Goethe Intézetnek köszönhető (1994).

A könyvtár fontos szerepet vállal a várostörténeti művek megszületésében, kulturális események megrendezésében (pl. évente az Ünnepi Könyvhét). Vannak speciális, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények, akciók: pl. a gyerekeknek a Kedvenc mesém sorozat, felnőtteknek a Világjáró gyulaiak elnevezésű programsorozat vagy a Nagy Olvasási Kihívás elnevezésű, olvasást népszerűsítő akció. A folyamatosan bővülő állomány, a könyvtár OPAC-ja már applikációval is elérhető, kereshető.