GYULAI VÁRFÜRDŐ

15. TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS
GYULAI VÁRFÜRDŐ
Kategóriája: turizmus
Befogadása: 2019. december 3.
Érték helye: Békés Megyei Értéktár

Köztudott, hogy a Dél-Alföld gyógyvizekben rendkívül gazdag és hogy „Gyula az Alföld gyöngyszeme”. A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros, természetvédelmi területté nyilvánított, pompás botanikai látványosságokkal bíró parkjában található. 1963- ban kezdtek hozzá az 1833-ban épült grófi Lovarda átalakításához, ezzel kezdődött a Gyulai Várfürdő modernkori története. Az I. kút termálvizét 1968-ban gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé
nyilvánították. A 72 °C-os, 2005 m-s mélységből feltörő termálvíz reumás panaszok, idült idegbántalmak, nőgyógyászati, és urológiai betegségek esetén egyaránt gyógyírként szolgál. Beltéri és kültéri, különböző hőfokú medencék és gyógyászati kezelések várják a pihenésre vágyókat: fürdőkezelés, iszappakolás, súlyfürdő, valamint tangentoros, víz alatti masszázskezelés. Gyula lett az ország első városa, ahol bevezették a minden általános iskolai gyermek számára kötelező úszásoktatást.

1972-től folyamatosan fejlesztik a területet: tan-, termál-, wellnessmedencéket. 2013-ban adták át az AquaPalotát, amely egész évben 6338 m2-en szolgáltatja a különleges, szórakoztató élményelemeit. A két szakaszon felfelé tartó csúszda egyedülálló Közép-Európában. A Gyulai Várfürdő számos díjjal büszkélkedhet: „Az év fürdője” (Utazó Magazin 2013); Magyar Brands díj; Magyar Fürdőszövetség díja (Élmény-, strand- és gyógyfürdő kategória 5*). A fürdő egyediségét az adja, hogy egy kastélyparkban létesült, növényvilágának komoly dendrológiai jelentősége van. Emellett a Pándy Tagkórház reumatológiai osztálya is a területén működik. Továbbá 2019 óta Erkel Ferenc ritkaságszámba menő, teljes alakos szobra mellé is leülhetünk (szobrászművész: Szőke Sándor) két mártózás között.